Spaghetti alla Carbonara |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 350g makaronu spaghetti Arrighi
150 g chudego wędzonego boczku
100g startego sera pecorino lub parmezanu
pieprz do smaku
4 żółtka + 1 całe jajko
|
Opis przygotowania: Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2745 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |