przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Spaghetti alla Carbonara


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
350g makaronu spaghetti Arrighi
150 g chudego wędzonego boczku
100g startego sera pecorino lub parmezanu
pieprz do smaku
4 żółtka + 1 całe jajko

Opis przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 2738 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin