Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 7 jaj
" 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
" masło klarowane do smażenia
" cebula
" 4 ząbki czosnku
" 1/2 szklanki startego żółtego sera
" posiekana natka pietruszki
" duża cukinia
" szklanka słodkiej śmietanki 12%
" sól, pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser całość wymieszać i doprawić do smaku.
5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. |
|
Opis / Uwagi: Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami to idealna propozycja na pyszny oraz syty obiad. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2167 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |