|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
2 duże marchewki
1 duża czerwona cebula
świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
oliwa z tuńczyka
opcjonalnie czarny sezam - do podania
Składniki na sos:
1 opakowanie passaty pomidorowej w kartonie 500g marki Valfrutta
2 łyżki glassy sojowej marki Ponti
2 łyżki sosu sojowego
sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
ok. 1 łyżeczka imbiru suszonego
1 duży ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy spod tuńczyka
|
Opis przygotowania: Wykonanie:
1. Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.
2. Przygotuj miskę z ciepłą wodą.
3. Przygotuj drewnianą deskę. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 34 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.
4. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.
5. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
6. Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.
7. Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 710 minut do zagęszczenia sosu.
8. Spring rollsy podawaj z sosem..
Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
|
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2400 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|