przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
2 duże marchewki
1 duża czerwona cebula
świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
oliwa z tuńczyka
opcjonalnie czarny sezam - do podania
Składniki na sos:
1 opakowanie passaty pomidorowej w kartonie 500g marki Valfrutta
2 łyżki glassy sojowej marki Ponti
2 łyżki sosu sojowego
sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
ok. 1 łyżeczka imbiru suszonego
1 duży ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy spod tuńczyka

Opis przygotowania:
Wykonanie:
1. Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.
2. Przygotuj miskę z ciepłą wodą.
3. Przygotuj drewnianą deskę. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 34 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.
4. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.
5. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
6. Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.
7. Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 710 minut do zagęszczenia sosu.
8. Spring rollsy podawaj z sosem..
 
Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl. Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
 
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 2108 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin