|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa grzybowa nie tylko od święta! Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Składniki:
" 1 szklanka suszonych grzybów najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
" 1 cebula
" 1 marchewka
" 1 pietruszka
" kawałek pora
" kawałek selera
" 2 litry wody
" 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
" 2 łyżki masła
" 1 łyżeczka mąki pszennej
" ekologiczna kostka rosołowa warzywna
" sól
" pieprz
" kilka ziarenek ziela angielskiego
" listek laurowy
" natka pietruszki
" 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo
|
Opis przygotowania: Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy i ponownie zagotuj. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.
Wskazówka:
Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.
Smacznego!
Jawo.pl |
|
Opis / Uwagi: W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe - nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem. |
| |
Przepis został dodany przez: mniam | Przepis czytano już 2232 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|