przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa grzybowa nie tylko od święta! Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami


Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Składniki:
" 1 szklanka suszonych grzybów  najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
" 1 cebula
" 1 marchewka
" 1 pietruszka
" kawałek pora
" kawałek selera
" 2 litry wody
" 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
" 2 łyżki masła
" 1 łyżeczka mąki pszennej
" ekologiczna kostka rosołowa warzywna
" sól
" pieprz
" kilka ziarenek ziela angielskiego
" listek laurowy
" natka pietruszki
" 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo

Opis przygotowania:
Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy i ponownie zagotuj. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

Wskazówka:
Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.

Smacznego!
Jawo.pl
Opis / Uwagi:
W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe - nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.
Przepis został dodany przez:  mniam
Przepis czytano już 2238 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin