przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki
2 szklanki migdałów tartych
200 g masła
200 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru do wypieków
100 ml śmietany 30%
2 jajka L
olej Rapso do posmarowania foremek
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki
250 g serka mascarpone
1 żółtko
1 cytryna
2 łyżki oleju Rapso
3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
owoce sezonowe

Opis przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.
4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 2025 minut, do lekkiego zarumienienia.
5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 112 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin