Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki
2 szklanki migdałów tartych
200 g masła
200 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru do wypieków
100 ml śmietany 30%
2 jajka L
olej Rapso do posmarowania foremek
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki
250 g serka mascarpone
1 żółtko
1 cytryna
2 łyżki oleju Rapso
3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
owoce sezonowe
|
Opis przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.
4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 2025 minut, do lekkiego zarumienienia.
5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 1770 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |