|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sernik z sera ricotta z syropem rozmarynowym |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: 25 dag masła
25 dag cukru
8 jajek
125 dag orzechów laskowych podprażonych i posiekanych
20 dag mieszanych suszonych owoców
25 dag sera ricotta
75 g mąki
starta skórka z 2 pomarańczy
starta skórka z 3 cytryn
syrop rozmarynowy:
125 g cukru
125 ml wody
2-4 duże gałązki świeżego rozmarynu
|
Opis przygotowania: Syrop: rozpuścić cukier w wodzie i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę. Wrzucić gałązki rozmarynu, przykryć, zdjąć z ognia. Zostawić na 15 min. i wyjąć gałązki. Skropić ciasto syropem bezpośrednio przed podaniem.
Ubić białka na pianę. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać żółtka, dalej ucierając. Dodać ser, wymieszać. Odrobiną mąki posypać owoce i razem z orzechami wymieszać z serem. Włożyć pianę, resztę mąki, delikatnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej tortownicy. Piec 1h w temp. 170 st. C. Lekko ostudzić, wyjąć z formy, ponakłuwać widelcem i polać syropem rozmarynowym. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6384 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|