|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kalafiory smażone z dipem ogórkowym |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 1 kalafior (około 500 g) pokrojony na różyczki,
mąka,
oliwa do głębokiego smażenia Gaea.
Ciasto:
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka Pasty Garam Masala Patak's,
1 łyżeczka kurkumy,
1 1/4 szklanki mleka,
3 jajka roztrzepane.
Dip ogórkowy:
1 długi ogórek obrany,
2 łyżki grubej soli kuchennej,
1/2 szklanki czarnych oliwek Gaea posiekanych,
45 g filetów anchowy odsączonych,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki świeżej bazylii,
1 mała czerwona papryka posiekana.
|
Opis przygotowania: Ugotować kalafior. Przygotować ciasto:
Jajka rozbić z mąką. Stopniowo dodawać pozostałe składniki miksując do uzyskania jednolitej masy.
Różyczki kalafiora obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na papierze.
Podawać z dipem ogórkowym.
Przygotowanie dipu: Ogórka przekroić na pół wyjąć nasiona i posypać solą. Po 5 minutach opłukać wodą i osuszyć na papierze kuchennym. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać bazylię i pieprz do smaku.
Podawanie
Podawać smażone kalafiory z dipem w oddzielnej miseczce. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 6928 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|