przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kalafiory smażone z dipem ogórkowym

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
1 kalafior (około 500 g) pokrojony na różyczki,
mąka,
oliwa do głębokiego smażenia Gaea.
Ciasto:
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka Pasty Garam Masala Patak's,
1 łyżeczka kurkumy,
1 1/4 szklanki mleka,
3 jajka roztrzepane.
Dip ogórkowy:
1 długi ogórek obrany,
2 łyżki grubej soli kuchennej,
1/2 szklanki czarnych oliwek Gaea posiekanych,
45 g filetów anchowy odsączonych,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki świeżej bazylii,
1 mała czerwona papryka posiekana.

Opis przygotowania:
Ugotować kalafior. Przygotować ciasto:
Jajka rozbić z mąką. Stopniowo dodawać pozostałe składniki miksując do uzyskania jednolitej masy.
Różyczki kalafiora obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na papierze.
Podawać z dipem ogórkowym.
Przygotowanie dipu: Ogórka przekroić na pół wyjąć nasiona i posypać solą. Po 5 minutach opłukać wodą i osuszyć na papierze kuchennym. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać bazylię i pieprz do smaku.
Podawanie
Podawać smażone kalafiory z dipem w oddzielnej miseczce.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 6921 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin