|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem czekoladowo-pomarańczowy |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 sparzona pomarańcza
- 1 szklanka cukru
Krem:
- 2/3 szklanki mleka (3
- 2-proc.)
- 1/2 szklanki śmietanki (36-proc.)
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 12-15 dag gorzkiej czekolady
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
|
Opis przygotowania: Cienko obierz sparzoną pomarańczę. Skórkę pokrój w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki wody wsyp 3/4 szklanki cukru, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wtedy zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 2 minuty. Dodaj paseczki skórki i gotuj jakieś 15 minut na małym ogniu. Resztę cukru wsyp do innego rondelka, dodaj ugotowaną i osączoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj, przykryj, pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Zrób krem czekoladowy: rozgrzej piekarnik do 175°C. Zagotuj mleko ze śmietaną, likierem, wanilią i startą skórką pomarańczową. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Ubij żółtka z cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodaj je do gorącej czekolady. Przecedź przez sitko do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustaw na blasze i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Przykryj folią aluminiową, zapiekaj około 40 minut. Gotowy krem ostudź, a potem przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp kandyzowaną skórką pomarańczową. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5288 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|