Opis przygotowania: Cienko obierz sparzoną pomarańczę. Skórkę pokrój w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki wody wsyp 3/4 szklanki cukru, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wtedy zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 2 minuty. Dodaj paseczki skórki i gotuj jakieś 15 minut na małym ogniu. Resztę cukru wsyp do innego rondelka, dodaj ugotowaną i osączoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj, przykryj, pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Zrób krem czekoladowy: rozgrzej piekarnik do 175°C. Zagotuj mleko ze śmietaną, likierem, wanilią i startą skórką pomarańczową. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Ubij żółtka z cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodaj je do gorącej czekolady. Przecedź przez sitko do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustaw na blasze i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Przykryj folią aluminiową, zapiekaj około 40 minut. Gotowy krem ostudź, a potem przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp kandyzowaną skórką pomarańczową. |