|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wieprzowina słodko-kwaśna |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 500 g schabu
2 łyżki sosu sojowego
sól
Ciasto:
125 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka cukru
˝ szklanki jasnego piwa
szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
1 cebula
˝ łyżeczki ostrej papryki
1 marchew
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 małe cebulki
kawałek chrzanu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
1 szklanka ryżu
|
Opis przygotowania: Schab pokroić na małe kostki, skropić sosem sojowym, lekko posolić i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować ciasto: przesiać mąkę, wbić jajko, dodać oliwę, cukier, piwo i szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie połączyć składniki i odstawić wyrobione ciasto na 30 minut. Następnie przygotować sos: na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulkę, dodać starta ostrą papryczkę, startą marchewkę, miód, sos sojowy, wszystko zagotować, dorzucić kawałek posiekanego chrzanu i sok z cytryny. Pogotować 10 minut, w końcu dodać maleńkie cebulki, zaprawić mąką ziemniaczaną. Mięso odcisnąć z sosu, maczać w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju. Wykładać na gorący półmisek, osobno podać przygotowany sos i ugotowany na sypko ryż. |
|
Region: Kuchnia chińska | |
Przepis czytano już 6302 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|