przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wieprzowina słodko-kwaśna

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
500 g schabu
2 łyżki sosu sojowego
sól
Ciasto:
125 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka cukru
˝ szklanki jasnego piwa
szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
1 cebula
˝ łyżeczki ostrej papryki
1 marchew
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 małe cebulki
kawałek chrzanu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
1 szklanka ryżu

Opis przygotowania:
Schab pokroić na małe kostki, skropić sosem sojowym, lekko posolić i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować ciasto: przesiać mąkę, wbić jajko, dodać oliwę, cukier, piwo i szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie połączyć składniki i odstawić wyrobione ciasto na 30 minut. Następnie przygotować sos: na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulkę, dodać starta ostrą papryczkę, startą marchewkę, miód, sos sojowy, wszystko zagotować, dorzucić kawałek posiekanego chrzanu i sok z cytryny. Pogotować 10 minut, w końcu dodać maleńkie cebulki, zaprawić mąką ziemniaczaną. Mięso odcisnąć z sosu, maczać w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju. Wykładać na gorący półmisek, osobno podać przygotowany sos i ugotowany na sypko ryż.
Region:  Kuchnia chińska
Przepis czytano już 6302 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin