Opis przygotowania: Schab pokroić na małe kostki, skropić sosem sojowym, lekko posolić i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować ciasto: przesiać mąkę, wbić jajko, dodać oliwę, cukier, piwo i szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie połączyć składniki i odstawić wyrobione ciasto na 30 minut. Następnie przygotować sos: na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulkę, dodać starta ostrą papryczkę, startą marchewkę, miód, sos sojowy, wszystko zagotować, dorzucić kawałek posiekanego chrzanu i sok z cytryny. Pogotować 10 minut, w końcu dodać maleńkie cebulki, zaprawić mąką ziemniaczaną. Mięso odcisnąć z sosu, maczać w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju. Wykładać na gorący półmisek, osobno podać przygotowany sos i ugotowany na sypko ryż. |