|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczone przepiórki |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: dla 4 osób Głosów: 12 Ocena: 2.41 Składniki: - 2 przepiórki ( piersi z kury lub indyka)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Przepiórki przekroić wzdłuż grzbietów, a następnie roztłuc tłuczkiem do mięsa. Jeśli przepiórki są duże, odciąć uda.
Czosnek pokroić cieniutko. Przełożyć przepiórki do płaskiej miski, posypać sola i pieprzem, dodać czosnek i zalać sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać.
Polać oliwa i odstawić do lodówki na 30 min.
Grill dobrze podgrzać. Ułożyć przepiórki na brytfannie, włożyć pod grill i piec 5 min. Przewrócić na druga stronę i piec następne 5 min. Zmniejszyć temperaturę grilla i piec jeszcze 10 min. Przewrócić na druga stronę i piec, aż przepiórki będą gotowe (ok. 10 min.).
Przepiórki przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia wymieszać niewielką ilością wody i soku cytrynowego. Polać przepiórki i posypać sola. Podać z ryżem lub frytkami i zielona sałatą. Zamiast przepiórek,można upiec piersi z kury lub indyka. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 21683 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
JAK TO DUZE???? Dodał/a ~krycha bABAH dnia 2010-10-02 14:11:58
Przepiorki nie maja prawa byc duze, tak, zeby je mozna bylo dzielic na jakies tam polowki. 6 przepiorek na dwie osoby to jest wlasciwa ilosc, a wielkosc niech dobiera ich sprzedawca.
Po za tym wystarczy obsmazyc, wrzucic do rondla i wlac tam wode z przeplukania patelni. Dusic do miekkosci i tyle..Pozdro z nad Morza Srodziemnego
| Niestety, ten przepis to katastrofa Dodał/a ~Zenon z Bogdańca dnia 2009-02-04 22:55:30
Primo - najpierw trzeba wymoczyć przepiórki w occie, przynajmniej 4 godziny (ja wstawiam na dobę).
Secundo - warto dodać dużą ilość jałowca i gałki muszkatułowej (ziele angielskie też ładnie się skomponuje).
W czasie pieczenie polecam zalewanie ptaszków winem lub brandy.
|
|
|
|