|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Pieczone przepiórki |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 90 min.
 Porcji: dla 4 osób
 Głosów: 12Ocena: 2.41
- 2 przepiórki ( piersi z kury lub indyka)
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki soku cytrynowego
 - 2 łyżki oliwy
 - sól, pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Przepiórki przekroić wzdłuż grzbietów, a następnie roztłuc tłuczkiem do mięsa. Jeśli przepiórki są duże, odciąć uda.
 Czosnek pokroić cieniutko. Przełożyć przepiórki do płaskiej miski, posypać sola i pieprzem, dodać czosnek i zalać sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać.
 Polać oliwa i odstawić do lodówki na 30 min.
 Grill dobrze podgrzać. Ułożyć przepiórki na brytfannie, włożyć pod grill i piec 5 min. Przewrócić na druga stronę i piec następne 5 min. Zmniejszyć temperaturę grilla i piec jeszcze 10 min. Przewrócić na druga stronę i piec, aż przepiórki będą gotowe (ok. 10 min.).
 Przepiórki przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia wymieszać niewielką ilością wody i soku cytrynowego. Polać przepiórki i posypać sola. Podać z ryżem lub frytkami i zielona sałatą. Zamiast przepiórek,można upiec piersi z kury lub indyka.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Grillowane |  |  |  | Przepis czytano już 22343 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 2) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | JAK TO DUZE???? Dodał/a ~krycha bABAH dnia 2010-10-02 14:11:58
 
 Przepiorki nie maja prawa byc duze, tak, zeby je mozna bylo dzielic na jakies tam polowki. 6 przepiorek na dwie osoby to jest wlasciwa ilosc, a wielkosc niech dobiera ich sprzedawca.
Po za tym wystarczy obsmazyc, wrzucic do rondla i wlac tam wode z przeplukania patelni. Dusic do miekkosci i tyle..Pozdro z nad Morza Srodziemnego
 
 
 |  | Niestety, ten przepis to katastrofa Dodał/a ~Zenon z Bogdańca dnia 2009-02-04 22:55:30
 
 Primo - najpierw trzeba wymoczyć przepiórki w occie, przynajmniej 4 godziny (ja wstawiam na dobę).
Secundo - warto dodać dużą ilość jałowca i gałki muszkatułowej (ziele angielskie też ładnie się skomponuje).
W czasie pieczenie polecam zalewanie ptaszków winem lub brandy.
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |