|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dżem z jabłek i jarzębiny |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 75 dag winnych jabłek
- obranych i bez gniazd nasiennych
- 1.25 kg jarzębiny
- 2 kg miałkiego cukru
- 1 dkg kwasku cytrynowego
- 0.5 szklanki rumu lub dżinu
|
Opis przygotowania: Umytą i osączoną jarzębinę wrzucić na pięć minut na wrzątek, odcedzić i włożyć do miski. Zgnieść widelcem, zasypać połową cukru, odstawić. Jabłka pokroić na cząstki i kiedy jarzębina puści sok, dodać wraz z pozostałym cukrem. Masę zagotować, dodać kwasek, pogotować chwilkę, odstawić. Do ostudzonej masy dodać alkohol, wymieszać, przełożyć do umytych słoików, przykryć krążkiem pergaminu nasączonym tym samym alkoholem albo spirytusem i zamknąć. |
|
|
Przepis czytano już 5366 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|