przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Czernina

Poziom: średni
Głosów: 14
Ocena: 3.14
Składniki:
4 l wody,
szklanka krwi z gęsi lub kaczki,
podroby z gęsi lub z kaczki,
15 dkg suszu owocowego,
włoszczyzna,
1,5 łyżki mąki,
ziele angielskie listek laurowy,
ocet cukier sól.

Opis przygotowania:
Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami i suszem owocowym ugotować do miękkości, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę która się wygotowała, mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła, doprawić octem , cukrem i solą do smaku. Zupę przecedzić, podawać z kluskami kładzionymi lub z ziemniakami, i wszystkimi składnikami zupy.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 18783 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





Wyśmienita zupa!
Dodał/a ~Macho dnia 2009-10-18 12:49:53

Ja zazwyczaj upraszczam sobie, i na koniec dodaję owoców z kompotu np. wiśnie, jabłka,śliwki...

czernina
Dodał/a ~ata dnia 2007-10-27 16:09:25

dodaje majeranku i makaron wlasnej roboty

Inna propozycja
Dodał/a ameba dnia 2007-05-08 14:58:24

Uwielbiam czerninę i najlepiej smakuje mi z łazankami. Polecam spróbować.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin