|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Czernina |
|
Poziom: średni Głosów: 14 Ocena: 3.14 Składniki: 4 l wody,
szklanka krwi z gęsi lub kaczki,
podroby z gęsi lub z kaczki,
15 dkg suszu owocowego,
włoszczyzna,
1,5 łyżki mąki,
ziele angielskie listek laurowy,
ocet cukier sól.
|
Opis przygotowania: Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami i suszem owocowym ugotować do miękkości, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę która się wygotowała, mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła, doprawić octem , cukrem i solą do smaku. Zupę przecedzić, podawać z kluskami kładzionymi lub z ziemniakami, i wszystkimi składnikami zupy. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 18783 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Wyśmienita zupa! Dodał/a ~Macho dnia 2009-10-18 12:49:53
Ja zazwyczaj upraszczam sobie, i na koniec dodaję owoców z kompotu np. wiśnie, jabłka,śliwki...
| czernina Dodał/a ~ata dnia 2007-10-27 16:09:25
dodaje majeranku i makaron wlasnej roboty
| Inna propozycja Dodał/a ameba dnia 2007-05-08 14:58:24
Uwielbiam czerninę i najlepiej smakuje mi z łazankami. Polecam spróbować.
|
|
|
|