|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Czernina |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 14Ocena: 3.14
4 l wody,
 szklanka krwi z gęsi lub kaczki,
 podroby z gęsi lub z kaczki,
 15 dkg suszu owocowego,
 włoszczyzna,
 1,5 łyżki mąki,
 ziele angielskie listek laurowy,
 ocet cukier sól.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami i suszem owocowym ugotować do miękkości, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę która się wygotowała, mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła, doprawić octem , cukrem i solą do smaku. Zupę przecedzić, podawać z kluskami kładzionymi lub z ziemniakami, i wszystkimi składnikami zupy.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 19614 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 3) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | Wyśmienita zupa! Dodał/a ~Macho dnia 2009-10-18 12:49:53
 
 Ja zazwyczaj upraszczam sobie, i na koniec dodaję owoców z kompotu np. wiśnie, jabłka,śliwki...
 
 
 |  | czernina Dodał/a ~ata dnia 2007-10-27 16:09:25
 
 dodaje majeranku i makaron wlasnej roboty
 
 
 |  | Inna propozycja Dodał/a ameba dnia 2007-05-08 14:58:24
 
 Uwielbiam czerninę i najlepiej smakuje mi z łazankami. Polecam spróbować.
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |