przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gulasz z zająca

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 zając sprawiony, podzielony na parę części (w ten sposób można przyrządzić również wołowinę i cielęcinę)
1-2 małych cebulek lub 3 duże pokrajane w ćwiartki
1 szklanka soku pomidorowego
2 goździki
1 /2 litra wody
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
2-4 posiekane ząbki czosnku
kilka rodzynków lub suszonych śliwek
1 pokruszony listek laurowy
sól, pieprz i cukier do smaku

Opis przygotowania:
1. Kawałki zająca włożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem.
2. Pozostałymi składnikami polać zająca.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (150o C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym dłużej zając się piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszać. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody. Można także w czasie pieczenia wlać 1 /2 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina.
4. Sos przetrzeć przez sito.
5. Kawałki mięsa ułożyć na gorącym, półmisku, polać sosem.
6. Podawać z ziemniakami puree lub ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.
Proporcja dla 6-8 osób
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5524 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin