Gulasz z zająca |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 zając sprawiony, podzielony na parę części (w ten sposób można przyrządzić również wołowinę i cielęcinę)
1-2 małych cebulek lub 3 duże pokrajane w ćwiartki
1 szklanka soku pomidorowego
2 goździki
1 /2 litra wody
1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
2-4 posiekane ząbki czosnku
kilka rodzynków lub suszonych śliwek
1 pokruszony listek laurowy
sól, pieprz i cukier do smaku
|
Opis przygotowania: 1. Kawałki zająca włożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem.
2. Pozostałymi składnikami polać zająca.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (150o C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym dłużej zając się piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszać. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody. Można także w czasie pieczenia wlać 1 /2 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina.
4. Sos przetrzeć przez sito.
5. Kawałki mięsa ułożyć na gorącym, półmisku, polać sosem.
6. Podawać z ziemniakami puree lub ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.
Proporcja dla 6-8 osób |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5523 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |