| Gulasz z zająca | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
1 zając sprawiony, podzielony na parę części (w ten sposób można przyrządzić również wołowinę i cielęcinę)
 1-2 małych cebulek lub 3 duże pokrajane w ćwiartki
 1 szklanka soku pomidorowego
 2 goździki
 1 /2 litra wody
 1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
 2-4 posiekane ząbki czosnku
 kilka rodzynków lub suszonych śliwek
 1 pokruszony listek laurowy
 sól, pieprz i cukier do smaku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Kawałki zająca włożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem.
 2. Pozostałymi składnikami polać zająca.
 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (150o C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym dłużej zając się piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszać. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody. Można także w czasie pieczenia wlać 1 /2 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina.
 4. Sos przetrzeć przez sito.
 5. Kawałki mięsa ułożyć na gorącym, półmisku, polać sosem.
 6. Podawać z ziemniakami puree lub ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.
 Proporcja dla 6-8 osób
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 6204 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |