przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczeń z dzikiej kaczki

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
2 dzikie kaczki,
1 - 2 liście laurowe,
2 - 3 marchwie,
4 goździki,
2 pietruszki,
2 łyżki octu,
plaster selera,
100 g wędzonego boczku,
1/2 l czerwonego wina,
100 g tłuszczu,
sól,
2 filiżanki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka pieprzu,
2 łyżki mąki.

Opis przygotowania:
Warzywa pokroić w plasterki i przyrządzić z nich zalewę, dodając ocet, wino, sól i przyprawy. Moczyć w niej przez 2 dni piersi i udka z dzikich kaczek, które wcześniej należy naszpikować wędzonym boczkiem. Potem wyjąć je z zalewy, wyłożyć dno brytfanny warzywami, ułożyć na nich porcje kaczek, zalać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor. Warzywa oprószyć mąką, polać zalewą i zagotować. Przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i powstałym sosem oblać podzielone na porcje dzikie kaczki.
Region:  Kuchnia węgierska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 9612 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin