|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczeń z dzikiej kaczki |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: 2 dzikie kaczki,
1 - 2 liście laurowe,
2 - 3 marchwie,
4 goździki,
2 pietruszki,
2 łyżki octu,
plaster selera,
100 g wędzonego boczku,
1/2 l czerwonego wina,
100 g tłuszczu,
sól,
2 filiżanki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka pieprzu,
2 łyżki mąki.
|
Opis przygotowania: Warzywa pokroić w plasterki i przyrządzić z nich zalewę, dodając ocet, wino, sól i przyprawy. Moczyć w niej przez 2 dni piersi i udka z dzikich kaczek, które wcześniej należy naszpikować wędzonym boczkiem. Potem wyjąć je z zalewy, wyłożyć dno brytfanny warzywami, ułożyć na nich porcje kaczek, zalać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor. Warzywa oprószyć mąką, polać zalewą i zagotować. Przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i powstałym sosem oblać podzielone na porcje dzikie kaczki. |
|
Region: Kuchnia węgierska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 10019 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|