|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kawa po grecku |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - kawa
- cukier
- woda
|
Opis przygotowania: Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zwanych briki. Briki może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej.
Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby:
- Sketos - mocna bez cukru.
- Metrios - średnia z jedną łyżeczką cukru.
- Glykis lub vari glykis - słodka lub ulepek.
- Glykis vrastos - słodka, gotowana więcej niż jeden raz.
Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości kawy (np. na cztery filiżanki). Wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru. Stawiamy briki na średni płomień, mieszamy do rozpuszczenia cukru i kawy, doprowadzamy wolno do stanu wrzenia. W momencie gdy "kożuch wychodzi" z szyjki briki odstawiamy na minutę z ognia na bok. Rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody. |
|
Opis / Uwagi: Kawę po grecku należy pić wolno delektując się, bez konieczności powtórnego mieszania. |
| Region: Kuchnia grecka | |
Przepis czytano już 10018 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|