Kotlety grillowane z dzika w stylu luizjańskim |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - tuzin kotletów z młodego dzika z kością i polędwiczką (grubość ok. 2 cm)
Marynata na sucho (tzw "rub"):
- 1 małe papryczki jalapeno - bez pestek (może być inna ostra papryczka)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie główki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka utartego w moździerzu czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Bejca do pieczenia:
- 5 łyżek soku jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0.5 łyżeczki tabasco
|
Opis przygotowania: Papryczkę, cebulę, czosnek, bardzo drobno posiekać i połączyć z resztą suchych składników.
Natrzeć dokładnie kotlety z wszystkich stron, ułożyć w miseczce, przykryć i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni w celu zamarynowania. Mięso wyjąć z lodówki na 1 h przed pieczeniem.
Przyrządzić bejcę mieszając dokładnie wszystkie płynne składniki. Grillować na gorącym węglu, po ok. 5 min. każdą ze stron i smarując uprzednio przygotowaną bejcą. |
|
Region: Kuchnia amerykańska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 9000 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |