Czorba z małżami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 1.00 Składniki: - 1 kg małży
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 - 4 pomidory
- 3 - 4 ząbki czosnku
- szczypta suchego tymianku
- 5 - 6 ziaren czarnego pieprzu
- 0.5 szkl. połamanych nitek makaronu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
|
Opis przygotowania: Małże należy umyć i oczyścić. Małże ugotować i wyjąć mięso ze skorupek. Zasmażyć w oleju drobno posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebulki dodać obrane i starte pomidory, zmiażdżony czosnek, tymianek, pieprz oraz sól do smaku. Dusić warzywa przez parę minut i dolać przecedzony bulion z ugotowanych małży (ok. 1 l). Gotować przez 15 min. Wyjąć cedzakiem warzywa, zmiksować je by przybrały formę puree i wrzucić je z powrotem do bulionu. Dodać do tego małże i połamane nitki makaronu. Gotować wszystko razem przez kolejne 15 min. Przed podaniem posypać czorbę posiekaną natką pietruszki. |
|
Region: Kuchnia bułgarska |
|
Przepis czytano już 9338 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |