Raki po litewsku |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 25 - 30 raków
- 200 ml śmietany
- 3 dkg masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 5 dkg tartego chrzanu
- 5 dkg orzechów włoskich bez łupin
- natka pietruszki
- koperek
- sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Raki przygotować jak raki z wody. Po ugotowaniu wyjąć mięso z kleszczy i szyjek. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Naczynia jednoporcjowe żaroodporne wysmarować masłem, włożyć przygotowane raki, orzechy i chrzan, zalać śmietaną wymieszaną z żółtkami i posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami, zapiec w gorącym piekarniku. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 6560 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |