Makrela wiosenna |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg makreli
- 2 łyżki octu
- ćwiartka cytryny lub łyżeczka soku cytrynowego
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 3 - 4 łyżeczki skondensowanego mleka
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 pomidory
- 1 jajko
- kilka gałązek koperku
|
Opis przygotowania: Makrele sprawić i umyć. Włożyć je do gotującej wody, dodać przekrajaną cebulę, koper, ćwiartkę cytryny lub sok cytrynowy oraz sól i wlać ocet. Ryby w żadnym wypadku nie mogą się rozgotować i rozpaść. Po ugotowaniu zostawić je na noc w tym samym płynie. Nazajutrz obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na połowy i ułożyć na półmisku. Majonez rozmieszać ze skondensowanym mlekiem, dodać posiekaną zieleninę i tym sosem polaé ryby. Przybrać ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka i pomidorów. Podawać z sałatką ziemniaczaną i mizerią. |
|
|
Przepis czytano już 4577 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |