|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pasztet domowy |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 12 Głosów: 7 Ocena: 2.00 Składniki: - mięso i tzw. twarde jarzyny z rosołu
- 2 duże cebule
- 20 dag wątróbki z drobiu
- 25 dag tłustego, gotowanego boczku
- 2 kopiaste łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- ostra, mielona papryka
- roztarte w dłoniach ulubione zioła
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- oliwa lub olej
|
Opis przygotowania: Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwamy na boki. Na tłuszcz wkładamy podzieloną na części wątrobę i, często mieszając, podsmażamy razem przez 3-4 min. Całość odstawiamy do wychłodzenia.
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: mięso z rosołu, jarzyny, pokrojony w kawałki boczek, zasmażoną wątróbkę z cebulą. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, przyprawy. Masę przekładamy do przygotowanej małej, podłużnej formy i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Podajemy na zimno lub na gorąco z odpowiednimi dodatkami. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 16795 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
pasztet Dodał/a ~batrzo dnia 2010-11-28 11:54:47
ile mięsa i jakiego......, nie napisaliscie
|
|
|
|