Ogórkowa |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 3.67 Składniki: - 25 dkg marchwi
- 20 dkg selera
- 1 średni por
- 20 dkg pietruszki
- 1 mała cebula
- 30 dkg ziemniaków
- 1/2 kg ogórków kiszonych
- 1/4 l śmietany
- sól
|
Opis przygotowania: Warzywa obrać, opłukać i pokroić w drobna kostkę. Połowę z nich przysmażyć na suchej patelni na rumiany kolor i włożyć do garnka z resztą warzyw. Zalać 1 i 1/2 litra wrzącej wody, osolić, cebule obrać, przekroić na pół i również zrumienić na patelni. Przełożyć do warzyw. Całość gotować na małym ogniu około 15 minut. Dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować dalej ok 15 minut (do miękkości).
Ogórki kiszone (nie obrane) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do zupy, Gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić śmietaną (słodką). Osolić do smaku.
Zupa powinna być lekko kwaśna od ogórków. Można zmienić smak dodając więcej ogórków lub wody z ogórków. |
|
|
Przepis został dodany przez: jureczek |
Przepis czytano już 5143 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |