Penne z sosem serowym i figami |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 2-3 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 paczki makaronu penne
- 10 dag sera pleśniowego (Roquefort, Rokpol lub Lazur)
- 1 szklanka śmietanki słodkiej
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 10 fig suszonych
- pieprz mielony
- 2 łyżki oliwy do gotowania makaronu
|
Opis przygotowania: Figi zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut , odcedzić i pokroić w paseczki .Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju .Odcedzić . W tym czasie kiedy makaron się gotuje w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła Na masło wrzucić figi i podsmażyć .Ser pokruszyć na małe kawałki i dodać do fig . Mieszać dolewając po trochę śmietankę .Kiedy ser się rozpuści i sos zrobi kremowy dodać żółtko .Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym . Polać sosem gorący makaron . Dekorować kawałkami pokrojonych fig .
Zestawienie pikantnego smaku sera ze słodkością fig nadaje potrawie specyficznego smaku . |
|
Opis / Uwagi: Prosty , bardzo smaczny sos serowy do makaronu z dodatkiem suszonych fig |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 5602 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |