| Penne z sosem serowym i figami | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  40 min.Porcji:  2-3Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1/2 paczki makaronu penne
 - 10 dag sera pleśniowego (Roquefort, Rokpol lub Lazur)
 - 1 szklanka śmietanki słodkiej
 - 2 łyżki masła
 - 1 żółtko
 - 10 fig suszonych
 - pieprz mielony
 - 2 łyżki oliwy do gotowania makaronu
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Figi zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut , odcedzić i pokroić w paseczki .Ugotować makaron  w osolonej wodzie z dodatkiem oleju .Odcedzić . W tym czasie kiedy makaron się gotuje w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła Na masło wrzucić figi i podsmażyć  .Ser pokruszyć na małe kawałki i dodać do fig . Mieszać dolewając po trochę śmietankę .Kiedy ser się rozpuści i sos zrobi kremowy dodać żółtko .Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym . Polać sosem gorący makaron . Dekorować kawałkami pokrojonych fig .
 Zestawienie pikantnego smaku sera ze słodkością fig nadaje potrawie specyficznego smaku .
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Prosty , bardzo smaczny sos serowy do makaronu z dodatkiem suszonych fig
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia włoska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 6195 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |