przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Penne z sosem serowym i figami


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 2-3
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1/2 paczki makaronu penne
- 10 dag sera pleśniowego (Roquefort, Rokpol lub Lazur)
- 1 szklanka śmietanki słodkiej
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 10 fig suszonych
- pieprz mielony
- 2 łyżki oliwy do gotowania makaronu

Opis przygotowania:
Figi zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut , odcedzić i pokroić w paseczki .Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju .Odcedzić . W tym czasie kiedy makaron się gotuje w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła Na masło wrzucić figi i podsmażyć .Ser pokruszyć na małe kawałki i dodać do fig . Mieszać dolewając po trochę śmietankę .Kiedy ser się rozpuści i sos zrobi kremowy dodać żółtko .Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym . Polać sosem gorący makaron . Dekorować kawałkami pokrojonych fig .
Zestawienie pikantnego smaku sera ze słodkością fig nadaje potrawie specyficznego smaku .
Opis / Uwagi:
Prosty , bardzo smaczny sos serowy do makaronu z dodatkiem suszonych fig
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 5602 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin