Kartoflanka Niani |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 3 Ocena: 3.33 Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 marchew
- 1/2 pietruszki
- 1/8 selera
- 1/2 pory
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz mielony
- 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
- majeranek
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki usiekanego koperku
- 5 średnich ziemniaków
- 1 i 1/2 litra wody
|
Opis przygotowania: Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , porę drobno usiekać . Ziemniaki pokroić w kostkę . Wszystko zalać woda . Zagotować z przyprawami .Na wrzący wywar wrzucać kulki robione z mięsa mielonego ( wielkości orzecha laskowego ) . Gotować 30 minut . Doprawić pieprzem , majerankiem , dodać śmietankę i koperek .
Typowe danie jednogarnkowe . |
|
Opis / Uwagi: Następna zupa z cyklu zup Niani . Pożywna . Smaczna . Tania . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 4936 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |