Pierogi "kryzysowe" |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 3 Ocena: 3.33 Składniki: - 30 dag mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 10 dag kaszy jęczmiennej ( ugotowanej )
- 20 dag ugotowanego mięsa
- 1 cebula
- sól
- pieprz mielony
- 25 dag skwarek wytopionych z boczku:
|
Opis przygotowania: Z mąki , wody , jajka , szczypty soli zagnieść ciasto .Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć .Kaszę ugotować na sypko . Mięso zmielić . Cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto .Wymieszać kaszę , mięso , cebulę . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy krążek nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia . Podawać okraszone skwarkami .
Przy gotowaniu zup na mięsie , którego nie zużywamy zaraz, obrać je od kości i zmielić razem z warzywami z zupy , a następnie użyć do robienia pierogów , naleśników z mięsem czy krokietów . Lub zamrozić i użyć później .
Pierogi z dodatkiem kaszy pozwalają wykorzystać nawet niewielkie ilości gotowanego mięsa . Są przy tym delikatniejsze , a przy tym na prawdę smaczne . |
|
Opis / Uwagi: Bardzo tanie , Do przyrządzenia można wykorzystać mięso z zupy . Delikatne . Można zrobić większa ilość i zamrozić . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 6736 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |