Opis przygotowania: Mięso zmielić, razem z cebulą i pieczarkami.
Dodać 2 torebki ugotowanego, przestudzonego ryżu, jajka, vegetę,
pieprz, wyrobić masę.
Z młodej kapusty, wyciąć głąby, kapustę wsadzić do garnka i zalać wodą.
Parzyć we wrzątku, zdejmować po jednym liściu, ścinać zgrubienie.
Nakładać farsz, zwijając najpierw boki, potem przód.
Dno garnka, wyłożyć pozostałymi listkami kapusty, układać ścisło gołąbki.
Dodać łyżkę vegety, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony koperek i gałązkę maggi (nie dajemy żadnego tłuszczu). Na wierzch jeżeli lubimy dajemy pozostałe liście kapusty, zalać gorącą wodą
Gotować około 30-35 min aż kapusta będzie miękka. Można dodać koncentrat pomidorowy, jednak te gołąbki smakują najlepiej we własnym sosie. Smacznego |