Kiszony barszczyk z buraków |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 1 kg obranych buraków
- 2 litry przegotowanej wody mineralnej
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- skórka chleba razowego zwinięta w gazę
|
Opis przygotowania: Buraki czerwone to popularne warzywo, które zawiera wiele cennych składników odżywczych.
Uważa się je za lek przeciwnowotworowy.
Surowy sok z buraków oczyszcza krew, poprawia przemianę materii i pomaga wydalić z organizmu kwas moczowy. Obrane i pokrojone w plasterki buraki czerwone włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą mineralną dodać sól, czosnek i zawiniątko skórki w gazie.
Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić przez gazę i przelać do butelek. |
|
Opis / Uwagi: Można używać jako dodatku do zup, albo pić na śniadanie - rozcieńczony pół na pół z wodą ciepłą.
Jest to bardzo zdrowy i wygodny w użyciu sok. Można go przechowywać w lodówce nawet przez cały miesiąc.
Czerwony kiszony barszcz jest też lekarstwem na zgagę i inne objawy niestrawności.
Z przepisów diety lekkostrawnej. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4935 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |