Krajanka |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 10 dag masła
- 2 jajka
- 50 dag mąki
- 1 szklanka i 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki miodu sztucznego
- paczka herbatników
Polewa:
- 50 dag margaryny
- 2 łyżki kakao
- 30 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
|
Opis przygotowania: Masło dobrze utrzeć z jajkami i cukrem. Do puszystej masy dodawać stopniowo, na przemian z mlekiem, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Pod koniec ucierania wlać rozpuszczony, letni miód i starannie wymieszać. Upiec ciasto w średnio nagrzanym piekarniku.
W garnuszku rozpuścić składniki polewy i gotować je, aż zgęstnieją.
Ciasto pokroić na kawałki, oblać polewą i obsypać pokruszonymi herbatnikami, można je powkładać w papiloty do ciastek.
wykorzystuję tu przepis R. Bargiel |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4105 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |