Kwitnący tulipan przekładany masą serową |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 25-30 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 6 jaj
- 1 margaryna
- 6 łyżek oleju
- 1,5 szkl cukru pudru
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do piecz
- 1 kisiel czerwony
- 1/2 szkl mleka
- 4 łyżki kokosu
- 2 łyżki kakao
- lub kawy rozpuszczalnej
|
Opis przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem,
Dodać żółtka i resztę składników na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 części:
do I części dodać kisiel czerwony,
do II części dodać 2 łyżki kawy,
do III części dodać 4 łyżki kokosu,
IV część pozostaje bez dodatków.
Układać ciasto na formę porcjami (łyżką), na przemian, i piec w temp 180 stopni C przez 30 min.
Po upieczeniu przekroić 1 lub 2 razy i przełożyć masą serową.
Składniki do masy serowej wymieszać i smażyć na ogniu około 5 min. pod koniec smażenia dodać 1 budyń śmietankowy, rozpuszczony w 1/4; szklanki wody. |
|
Opis / Uwagi: Przepis zaczerpnięty z przepisów siostry Anastazji i zmodyfikowany przeze mnie. Raz dodaję do ciasta kakao, a drugim razem rozpuszczalną kawę, lub mielone orzechy.. czasami bez przekładania masą serową i wychodzi wtedy pyszna kolorowa babka |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5988 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |