przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Babeczki babci

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 10
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- szczypta soli

Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrajane w niewielkie kawałeczki masło i dokładnie utrzeć.
Śmietanę połączyć z cukrem i rozbełtanymi jajami.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Ciasto pozostawić do schłodzenia wkładając je na ok. 1 godzinę do lodówki.
Wyjąć, rozwałkować i wycinać krążki o średnicy nieco większej od górnej części foremki.
Krążkami ciasta wykładać foremki, a spód każdej nakłuć widelcem. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 10-15 minut.
Foremki wyjąć z piekarnika, poczekać aż babeczki ostygną i dopiero wtedy wyjmować je.
Bez­pośrednio przed podaniem babeczki można dekorować bitą śmietaną różnymi owocami, np. truskawkami, winogronami, plasterkami banana.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5278 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin