Puszysty klasyczny sernik |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 15 Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 125 g miękkiego masła
- 1 kg twarożku Wieluń lub z Hajnówki
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- jaja 6-8 szt ( w zależności od wielkości)
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 2 cytryny
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 6 łyżek kaszy manny
- tłuszcz i tarta bułka do blachy
- 2 łyżki cukru pudru
- mięta lub melisa do dekoracji
|
Opis przygotowania: Utrzeć masło.
Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat do ciasta.
Jaja rozbić.
Żółtka dodać do masy.
Szczoteczką wyszorować cytryny, umyte owoce osuszyć ręcznikiem, zetrzeć skórkę.
Wycisnąć 1 cytrynę.
Do masy dodać twaróg, mleko, kaszę mannę, sok i skórkę z cytryny. Ubijać. Białka ubić i też dodać do masy.Wyrobione jednolite ciasto wlać do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Wygładzić na wierzchu łyżką.
Sernik piec w temp. 200 stopniach C (termoobieg nie jest wskazany) przez 45 min.
Można go przykryć pergaminem po 30 min pieczenia, aby się zbytnio nie wysuszył.
Po upieczeniu pozostawić placek jeszcze na 10 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie wyjąć ciasto z blachy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Posypać sernik na wierzchu obficie cukrem pudrem.
Ozdobić listkami świeżej mięty lub melisy.
Ciasto podawać pokrojone w trójkąty. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 8048 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |