przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pączki z orzechami robione inaczej


Poziom: średni
Czas: 120 min.
Porcji: 32
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- mąka 45 dag
- drożdże 3 dag
- cukier 20 dag
- mleko 1/2 szkl
- miód 1/2 szkl
- sól 1/2 łyżeczki
- jajka 1 szt
- skórka otarta z cytryny z 1 cytryny
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- orzechy posiekane 3 łyżki
- tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania:
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i mleka zrobić rozczyn.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, przysypać go warstwą mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Jajko wbić do l/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, skórkę z cytryny.
Wymieszać, dodać do rozczynu.
Wyrabiać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki i zacznie odstawać od miski.
Przykryć, ponownie odstawić jeszcze na około 40 minut.

W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.
Łyżką moczoną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta.
Wrzucać je na gorący tłuszcz, smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osaczyć, trzymać w cieple.

Miód i sok z cytryny podgrzać z pozostałym cukrem.
Pączki posmarować gęstym syropem, posypać orzechami.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4169 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin