Zupa z karczochów |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 40 g masła
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 500 g karczochów
- 200 g ziemniaków
- 2 łyżeczki Vegety Ziołowej
- 1 l wody
- 100 ml śmietany do gotowania
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g opiekanych grubo pokrojonych migdałów (do udekorowania)
|
Opis przygotowania: Przygotowanie: W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety Ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć
w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety Ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować. Zupę serwować posypaną migdałami. Można także podać grzanki z pieczywa. |
|
|
Przepis został dodany przez: renata5 |
Przepis czytano już 5285 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |