przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dostojniak


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny, 25 dag
- 45 dag mąki
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu sztucznego
- 2 łyżeczki sody
Z tych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec placki. Osobno upiec biszkopt z 4 jaj

Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- 10 dag cukru
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 2 łyżki kartoflanki
- 1 cukier waniliowy
Z tych składników ugotować budyń, a gdy ostygnie ukręcić 1 kostką margaryny - 25 dag
Na jedną część ciasta włożyć połowę kremu, na to biszkopt, krem i drugą część ciasta. Na wierzch polewa, można posypać wiórkami kokosowymi

Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści ciągle mieszając
Można piec każdy osobno na złoty kolor lub 2 razem na termoobiegu od 20-30 min i to zależy jaki piekarnik w temp. 180C
Dostojnik najlepszy jest dopiero na 2-3 dzień jak ciasto zmięknie. Życzę smacznego

Opis przygotowania:
.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4568 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


Uzupełnienie przepisu
Dodał/a mlynek dnia 2009-09-10 12:09:32

sposób przygotowania podany jest pod składnikami

Uzupełnienie przepisu
Dodał/a blumenfeld dnia 2009-09-08 13:15:59

Proszę uzupełnić sposób przygotowania.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin