Ciasto pleśniak |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 2.75 Składniki: Ciasto:
- 4 szkl mąki pszennej
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka kakao
- owoce wg uznania (najlepiej agrest z kompotu)
- 1 szkl cukru
Polewa:
- 10 dag masła
- 5-6 łyżek cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
|
Opis przygotowania: Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margarynę zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 3 części. Do 1 części dodać 1 łyżkę kakao. Włożyć do zamrażalnika. Po 1-2 godz utrzeć na grubej tarce: białą część + owoce + ciemne ciasto + piane ubita z ze szklanką cukru+ białe ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st C i kolejno piec ok 1 godz w temp 180 st C.
Sporządzić polewę: Masło, cukier, wodę, kakao roztopić na malutkim ogniu. Polać wystudzone ciasto. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 8245 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |