Gulasz Piwny |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 butelka piwa Budweiser Budvar 0,5 l
- 1 kromka razowego chleba
- sól
- czarny pieprz
|
Opis przygotowania: Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy sproszkowaną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso stale mieszając, smażymy około 10 minut. Posypujemy kminkiem i wlewamy pół butelki piwa. Rondel przykrywamy i gotujemy 45 minut na małym ogniu. Kruszymy drobno chleb razowy, dodajemy do mięsa razem z resztą piwa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z knedlami bułczanymi - czeskie houskove knedliki. |
|
Opis / Uwagi: tradycyjna czeska potrawa - pychota |
|
Region: Kuchnia czeska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: lutek21 |
Przepis czytano już 7800 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |