Tiramisu domowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.50 Składniki: - 1 serek 500g mascarpone (najlepiej włoski)
- 150g cukru pudru
- 5 żółtek z jajek
- 100ml amaretto (może być syrop lub likier - dowolnie)
- biszkopt jasny
- 1 małe opakowanie kakao
- 300ml mocnej czarne kawy
|
Opis przygotowania: Parzymy mocną kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek dodajemy cukier puder i ucieramy na jasna gładką masę (wersja druga: kładziemy na garnek lekko gotującej wody miskę z żółtkami , dodajemy cukier puder i ubijamy na parze). Jak masa będzie gładka mieszamy z serkiem mascarpone i dodajemy amaretto :).
Krem mamy gotowy.
Z biszkopta wycinamy kółka (kieliszkiem w którym będziemy serwować tiramisu).
To do dzieła ...:):)
Na dno kieliszka łyżką nakładamy krem, biszkopt szybko zanurzamy w kawie (inaczej może się rozpaść) i wkładamy do kieliszka tworząc warstwy. Ostatnia warstwa jest kremowa.
Schładzamy gotowe tiramisu min 4h ,najlepiej całą noc i przed podaniem posypujemy kakao (nie żałować)
Życzę smacznego
Roberto Pablo |
|
|
Przepis został dodany przez: robertopablo |
Przepis czytano już 5868 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |