|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szybki barszcz z buraków |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - buraki około 1,5kg
- cebula mała
- czosnek 3 ząbki
- liść laurowy, 2 duże liście
- ziele angielskie 4 ziarna
- sól
- cukier biały kryształ
- ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny
- czarny pieprz mielony
- majeranek
- 4 suszone grzyby
- bulion w kostkach: warzywny lub z kury
|
Opis przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy nieobrane do miękkości. Możemy zapiec w piekarniku owinięte w folię aluminiową. (Dla osób zabieganych: Oczyszczone buraki surowe, szatkujemy za pomocą robota kuchennego zalewamy zimna wodą dalej postępujemy jak niżej). Obieramy i szatkujemy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy poszatkowane buraki około 3 litrami zimnej wody, dodajemy kostki rosołowe w ilości na 1 litr wody. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, suszone grzyby, przesmażoną na maśle cebulę i odrobinę soli około płaskiej łyżeczki, majeranek, posiekany i przesmażony czosnek około 4 duże ząbki, resztę przypraw.
Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum tak jak byśmy gotowali rosół. Gotujemy około 30 minut. Doprawiamy: cukrem, octem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Przecedzamy przez sito i podajemy. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 6736 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|