| Ciasto na pierogi | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 30 min.
 Głosów: 3Ocena: 3.67
- mąka poznańska 1 kg
 - sól, płaska łyżeczka
 - jajka (3 żółtka)
 - woda ok. 1,5 szklanki
 - olej roślinny (5 łyżek)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Wszystkie składniki (suche) wsypujemy do miski. Wodę doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do mąki. Wstępnie mieszamy (najpierw drewnianą łyżką). Dodajemy żółtka i olej. Wyrabiamy do uzyskania zwartej, sprężystej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za rzadkie możemy dosypać mąki (dodajemy stopniowo wrabiając, po łyżce). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmujemy, wałkujemy cienko na ok. 1 mm, wycinamy i kleimy pierogi.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Szukaj moich przepisów na farsz do pierogów ...
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adrianbogacki | 
	| Przepis czytano już 7431 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |