| Żelazna pierś | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Porcji:  6Głosów: 4Ocena: 4.50
- 3 podwójne piersi z kurczaka ok 400g każda
 - 1 kg szpinaku liści mrożony
 - 200g sera lazur
 - 50g czosnku
 - gałka muszkatołowa
 - sól pieprz do smaku
 - curry
 - folia aluminiowa, folia spożywcza
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Szpinak rozmrażamy, odciskamy sok, doprawiamy do smaku czosnkiem solą, pieprzem i gałką.
 Piersi dzielimy na porcje po ok 200g każda i bardzo cienko rozbijamy
 Delikatnie przyprawiamy mieszanką curry, trzemy na grubych oczkach lazura, bezpośrednio na rozbite piersi
 Szpinak dzielimy na 6 części i nakładamy na piersi.
 Tak przyrządzona pierś zwinąć jak roladę. po zwinięciu owinąć dwa razy ciasno folią aluminiową i gotować pod przykryciem w wodzie z dodatkiem curry ok 20-30 min
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Żeby mięso nie kleiło się do młotka można położyć na nim kawałek foli spożywczej, a pierś wcześniej rozciąć jak książkę, przy zwijaniu i formowaniu dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. podawać z sosem na ciepło lub jako zakąskę do zimnej płyty.
 | 
		|  | 
| Region:  Pozostałe | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  kucharztom | 
	| Przepis czytano już 5616 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |