Ryż z orzechami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 paczki ryżu brązowego, wedle uznania i smaku może być parabolid
1 opakowanie bądź dwa mieszanki studenckiej bakalii i orzechów
2 piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
troszkę curry
dwie szczypty pieprzu cayenne
łyżka oliwy
|
Opis przygotowania: ryż gotujemy 10 minut , w tym czasie pokrojoną pierś kurczaka w kostkę, podsmażamy w woku na łyżce oliwy, dodajemy curry. Siekamy orzech (najlepiej tłuczone młotkiem:)). Kurczaka przerzucamy na talerz, na rozgrzanego woka wrzucamy posiekane orzechy i prażymy kilka minut dodając do nich miód i pieprz cayenne. Można dolać odrobinę wody i łyżkę sosu sojowego. Do podprażonych orzechów dodajemy na wpół ugotowany ryż i całość podlewamy niewielką ilością wody tak by ryż doszedł razem z kurczakiem i orzechami. Mieszamy by nam nie przywarło. Kiedy ryż będzie odpowiednio miękki (osobiście polecam lekko twardawy) potrawa jest gotowa.
Smacznego |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4251 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |